Talotoimittajan valinta – miten ja miksi päädyimme Honkarakenteeseen


Nyt on aika aktivoitua tämän blogin kirjaamiseen, sillä suunnitelmien toteutuksen alkuun on aikaa enää noin viikko! J Rakennuslupa on siis kunnossa ja tontista on kaupat tehty. Talo on rakentamista vaille valmis... ;)

Mutta asiaan…. Lopputuloksen talotoimittajasta voi siis päätellä jo otsikosta. Valintamme on Honkarakenne. Rehellisesti sanottuna Honka oli meidän ykkösvaihtoehtomme alusta alkaen ennen kuin olimme yhdessäkään palaverissa istuneet. Halusimme kuitenkin toisaalta vertailla ja kilpailuttaa muutamia vaihtoehtoja, jos meiltä olisi vaikka jäänyt jotakin tärkeää huomiomatta.

Talomme rakennusmateriaaliksi olemme alusta lähtien ajatelleet vain  ja ainoastaan hirttä. Suunnitteluprosessissa toki on ollut hyödyllistä tutkia myös kivitaloja, erityisesti pohja- ja sisustusratkaisuja, sillä niistä saa hyviä ideoita materiaalista riippumatta. Emme siis lähteneet talotoimittajan haussa edes selvittelemään muita vaihtoehtoja kuten puutalopaketteja tai kivitaloja.

Kuten aiemmin jo totesin, olemme kierrelleet useiden kaupunkien asuntomessuja. Ennen kuin alkoi toden teolla konkretisoitumaan, että alamme rakennuttaa omakotitaloa, olimme kierrelleet messuilla pitkälti kivitalokohteita.  Jyväskylässä 2014 Honkarakenteen kohde Villa Harmony teki kuitenkin isoimman vaikutuksen. Vantaalla 2015 painotimmekin vierailumme jo hirsitalokohteisiin. Tässä vaiheessa teimme jo alustavaa vertailua eri toimittajien välillä, vaikka tonttia ei vielä ollut tiedossa. Olemme hitaahkosti lämpiäviä ihmisiä ja monet ratkaisut näyttävät syntyvän parhaiten, kun selvittelee vaihtoehtoja ja sitten antaa alitajunnan askaroida rauhassa. Eli ohje ”kannattaa nukkua yön yli” pitää meidän kohdalla paikkaansa, toki öitä kannattaa nukkua näin isojen päätösten kohdalla enemmänkin kuin yksi. ;)

Hyvinkään asuntomessuilla miellyimme Mammutin hirsitaloon. Tuolloin ei kuitenkaan ollut vielä ajatusta omasta rakentamisesta, mutta hyvä mielikuva jäi. Vantaalla puolestaan vierailimme keskustelemassa Kontion, Ollikaisen hirsirakenteen sekä Honkatalojen kanssa. Honkarakenteen kohteessa vierailimme, mutta emme jääneet keskustelemaan. Tuolloisista keskusteluista paras mielikuva jäi sekä Honkataloista että Ollikaisen hirsirakenteesta; molemmissa oltiin heti valmiita keskustelemaan ja kertomaan omasta tuotteesta. Kontiolla sen sijaan esittelijä puhui meille aluksi melko nihkeästi, mutta kyselymme myötä kertoi jo enemmän ja asiantuntevasti. Visuaalisesti meitä miellytti messuilla eniten Honkatalojen kohde (Villa Beauty). Myös Honkarakenne miellytti laadultaan, vaikka talon persoonallinen ulkonäkö ei ollut sitä, mitä me etsimme. Ollikaisen hirsirakenteessa meitä jäi askarruttamaan lievä kesämökkimäinen tyyli, ainakin meidän silmään. Jäimme siis pureksimaan asuntomessujen antia rauhassa. Asta-messuilla kävimme Mammutilla ja Kontiolla. Jälleen Kontiolla esittely oli nihkeää. Hieman jäi sellainen olo, ettei meitä otettu oikein potentiaalisina asiakkaina. Sen sijaan Mammutilla meille kerrottiin tuotteesta perusteellisesti leppoisasti keskustelevalla tyylillä. Jälleen Mammutista jäi hyvä mielikuva. Kuusamolle emme päässeet valitettavasti keskustelemaan messuilla lainkaan.

No, päästiinhän lopulta tilanteeseen, että tontti löytyi. Alkoi todellinen selvitystyö, johon tietysti vaikuttivat nuo aiemmat kokemukset ja mielikuvat, myös läheisten kokemukset. Pyysimme tapaamisaikaa Honkarakenteelle, Honkataloille, Kuusamolle ja Kontiolle. Olimme tapaamispyyntöön ehdottaneet joitakin meille sopivia päiviä. Honkatalot ja Honkarakenne vastasivat nopeasti ja saimme tapaamiset heidän kanssaan sovittua. Kuusamo vastasi, mutta myöhässä siten, että olimme tapaamiset muiden kanssa jo sopineet. Koimme, että myöhäinen vastaus saattaisi olla ongelma yhteydenpidossa myös jatkossa, joten emme lähteneet käymään Kuusamolla. Kontiolta meille ei vastattu. Tapaamiset sujuivat molemmilla toimittajilla (Honkatalot ja Honkarakenne) meille mieluisalla ja asiantuntevalla tavalla. Kummatkin tapaamiset olivat sellaisia, että niiden perusteella olisimme voineet valita kumman tahansa. Muutoinkin yhteydenpito näiden toimittajien kanssa oli sujuvaa. Tässä vaiheessa otimmekin ystävämme Googlehaun avuksi. Etsimme ihmisten kokemuksia ja kommentteja sekä taloudellisia faktoja. Tässä tilanteessa on tärkeintä muistaa, että negatiivista palautetta löytyy aina ja kaikesta. Osa asiallista, osa asiatonta. Ehkä siis enemmänkin vaikutti se, mistä toimittajasta oli vähiten negatiivista. Selvittelyn perusteella pudotimme pois Honkatalot, perusteita en tähän sen tarkemmin avaa. Joka tapauksessa palvelu sieltä oli koko ajan hyvää. Mammutin kanssa emme tässä vaiheessa sopineet tapaamista, koska meillä oli tietoa heistä mielestämme riittävästi muutenkin.

Lopulta ratkaisuun tietysti vaikuttivat tarjoukset. Tarjouspyyntöjen laatimisessa meitä auttoi rakennusmestarimme/pääsuunnittelijamme. Netistä löytyy hyviä, valmiita pohjiakin, joista mekin muokkasimme oman pyyntömme. Pyysimme tarjoukset Kimaralta (K-Rauta), Kontiolta, Mammutilta, Finnlamellilta ja Honkarakenteelta. Kimara ja Kontio eivät vastanneet mitään. Pakko myöntää, että Kontiosta meille ei välittynyt kovinkaan hyvää kuvaa palvelun osalta missään vaiheessa; yritimme heihin monissa vaiheissa saada kontaktia saamatta vastausta. Laadun puolesta olisimme voineet olla kiinnostuneita neuvottelemaan Kontionkin kanssa. Mutta, me emme kyselleet perään, jos meille ei vastattu. Eli Kimara ja Kontio jäivät laskuista pois. Mammutti, Finnlamelli ja Honkarakenne sen sijaan ovat olleet aktiivisia ja kaikki myös pyysivät paikan päälle keskustelemaan annetuista kirjallisista tarjouksista. Jokaisen kanssa pääsimme hyvään neuvotteluyhteyteen, vaikka lopulta paikan päällä kävimme vain Honkarakenteella. Kilpailutus olikin neuvotteluissa erittäin tärkeä vaihe, kun pääsi vertailemaan tarjouksia ja niiden sisältöjä keskenään. Käytännössä vertailu toki on haastavaa, koska eri toimijat esittävät samatkin asiat hieman erilaisilla tavoilla ja käsitteillä. Pieniä erojakin toki löytyi, ja niitä pystyi käyttämään hintaneuvotteluissa hyväksi. Tarjouksiin perehtyminen kannattaa. Viimeisimmällä loppusuoralla vaihtoehtojamme olivat Honkarakenne ja Mammutti. Koska pääsimme lopulta meille mieluisaan lopputulokseen ennakkosuosikkimme kanssa, päädyimme Honkarakenteeseen. Ja tähän mennessä olemme olleet yhteistyöhön Hongan kanssa enemmän kuin tyytyväisiä. :)

Kommentit

Suositut tekstit