Vastaavan mestarin ja tärkeimpien suunnittelijoiden ja toimijoiden valinnoista

Talotoimittajan valinnan jälkeen paljon on ehtinyt tapahtua. Toki vähän jo ennen tuota valintaakin; valitsimme kaksi hyvin keskeistä toimijaa talohaaveitamme konkretisoimaan: talon suunnittelijan sekä vastaavan mestarin. Rakentamisen kulttuuri ja vaatimukset kun ovat muuttuneet hyvin paljon vuosikymmenessä. Minä olen kasvanut erilaisten remonttityömaiden keskellä, sillä isäni on paitsi remontoinut kohteita, myös ollut itse rakentamassa lapsuudenkotiani ja kesämökkiä. Jotain käsitystä rakentamisesta siis on; olen ollut mukana mm. laatoituksissa ja parkettien asentamisessa, ollut paikalla kun perustuksia on valettu ja runkoa pystytetty. Monenmoista siis. Mutta nykyään rakentaminenkin on niin kovan byrokratian takana, ettei sitä enää oman perheen hartiapankilla tehdä jos ei ole itse täysin ammattilainen. Eli nykyään on kokolailla välttämätöntä etsiä tarvittavat ammattisuunnittelijat. Pelkästään rakennusluvan hakuun jo kaupunki painokkaasti esittää, että tarvittavat asiakirjat ja tapaamiset hoitavat ammattilaiset. Ja nyt kun rakennuslupa on kunnossa, ymmärrän kyllä miksi! :) Meillä ainakin avaintoimijoiden valinta on ollut onnistunut, joten siksi hieman vinkkinäkin kirjoittelen omaa toimijoiden hakuprosessiamme.

Ensimmäiseksi halusimme löytää vastaavan mestarin. Juttelimme parin parhaillaan omakotitaloa Pirkanmaalla rakentavan tuttavan kanssa. Heistä yksi oli kysynyt omalta kunnaltaan mahdollisesti suositeltavaa henkilöä. Lopulta kaikki suositukset johtivat samaan henkilöön eli Joni Hakalaan (Rakennesuunnittelu Hakala, http://www.rakennesuunnitteluhakala.fi/ ). Referenssit ja suositukset vakuuttivat meidät siinä määrin, että teimme alustavan sopimuksen puhelimitse suullisesti. Ensimmäinen tapaaminen oli tontilla ja siitä se sitten lähti.

Arkkitehtisuunnittelijan löytäminen oli meille myös kärkipään tehtäviä. Hänet löysimme Hongan suosituksesta, vaikkemme vielä olleet Honkaa talotoimittajaksi valinneet. Mietimme harkiten, pitäisikö suunnittelijan olla arkkitehti, vai olisiko hän Hongan suosittelema rakennusinsinööri. Saimme hyvät suositukset mestariltamme, joten valitsimme Hongan suositteleman suunnittelijan. Hän on Antti Jaakkola (Hopsi rakennuspalvelu http://hopsi.fi/ ). Ja sen voin sanoa, että olemme olleet enemmän kuin tyytyväisiä suunnitteluyhteistyöhön. Antti on hyvin kuunnellut piiiitkän listan toiveitamme ja onnistunut kokoamaan niistä meille toimivan kokonaisuuden. Julkisivusta annoimme vihjeiksi muutamia talojen kuvia, joista Antti osasi poimia oleelliset pointit ja yleishengen niin että talosta tuli meidän näköisemme. Muutamaan otteeseen pohjapiirrosluonnoksia muovailtiin kunnes kokonaisuus saatiin kasaan, myös meidän toiveemme nimittäin muovautuivat matkassa. 

Erityisen hyvän suunnitelmasta tekee mielestämme se, että se on tehty tontin ehdoilla. Lähtökohtana oli siis rinnetontti, johon haluttiin jättää luonnonmukaista pihatilaa. Emme olisi edes halunneet, että talo ja terassit täyttävät tontin. Suunnittelijan lähtökohta oli myös, että tontti on sitä, mitä se todellisuudessa on – mahdollisimman vähällä muokkauksella. Ja tämä on meille mieluisin ratkaisu. Antti pyytämättä piirsikin talon niin, että perustusala saataisiin mahdollisimman tonttia mukailevaksi ja toisaalta vähän tilaa vieväksi. Aluksi toiveissa oli yksitasoratkaisu, mutta rinteen muodon vuoksi kellarin rakentaminen osoittautui välttämättömäksi. Asuintilat olisimme saaneet yhteen tasoon, mutta se olisi edellyttänyt makuuhuoneiden vientiä kellariin. Kumpikaan meistä ei oikein osaa mieltää makuutiloja kellarin yhteyteen, joten taloa päätettiin rakentaa ylöspäin. Toisaalta olemme mielissämme, että makuutilat päätyvät näin ollen omaan rauhaansa yläkertaan.

Suunnittelijoita piti löytää toki myöhemmässä vaiheessa lisää. Sähkösuunnittelijamme (Antti Hyytiäinen, Talovalo, http://www.talovalo.fi/ ) löytyi tuttavapiiristä hyvillä referensseillä ja luotettavalla osaamisella. Luonnollisesti yhteistyö on ollut erittäin mutkatonta ja olemme Anttia lähipiirillemme suositelleetkin. Hän paitsi suunnittelee, myös itse tekee sähkötyöt. Myös LVI-suunnittelija (Erkki Salonen, Tmi) löytyi vahvojen, luotettavien suositusten perusteella. Rakennesuunnittelun ja pääsuunnittelijan tehtävät projektissamme hoitaa vastaava mestarimme Joni.
Paljon toki muutakin väkeä tarvitaan kuin suunnittelijoita. Kellarin meille toimittaa Lammi-Kivitalot (http://www.lammi-kivitalot.fi/ ). Kellarin käytännön tekijät saimme Lammin kautta ja mestarimme suosittelemana (ASL-Rakennus Oy). Maarakennustyöt puolestaan tekevät Veljekset Niinimäki (http://www.veljeksetniinimaki.com/ ), yhteyshenkilömme on ollut Antti Niinimäki. Olen tuntenut Antin ja veljensä Samin koko  pienen ikäni, joten erityisiä suosituksia ei tarvittu. Räjäytystyöt tulee tekemään Jarmo Järvensivu (Louhinta- ja konetyö JPJ Oy http://www.jpjoy.fi/ ), joka löytyi itse asiassa ystävämme Googlen avustuksella. ;) Kerran siis ihan näinkin. Tähän mennessä valintoihin olemme olleet kauttaaltaan tyytyväisiä, ketään ei ole tarvinnut haikailla perään ja kaikki on hoitunut sovitusti.


Summa summarum. Kannattaa jutella kaikkien mahdollisten rakennusprojekteissa kiinni olevien tuttujen kanssa ja kysellä suosituksia. Aina joku tuntee jonkun; puskaradio toimii ja maailma on yllättävän pieni. Myös kaupungin suunnasta kannattaa kysellä suosituksia. Ja tietysti olemme luottaneet mestarimme kokemuksiin ja suosituksiin. Ja nyt meillä on kasassa team Antit, koska Antteja on kokonaisuudessamme useita. ;) Kaikki suunnitelmat ovat meillä nyt niin hyvässä vaiheessa, että rakennusprojektimme pääsee alkamaan ajallaan ja suunnitellusti. Ensi maanantaina klo 07.00 kaivurimies on tontilla. Kyllä ammattilaiset osaavat ja hyvä niin. :)
Syksyllä 2015

Kommentit

Suositut tekstit