Takka ja seinien pintakäsittely sisällä

Hyvää ja tunnelmallista itsenäisyyspäivää! Luonto näyttää tänään kauneintaan auringonpaisteessa ja pakkasessa, luntakin on hieman maassa. Aina tontilla käydessä juolahtaa mieleen, koskahan me pääsemme tänne asumaan. Eniten odotamme sitä tunnelmaa, jota hirsitalon kodikkuus ja tontin sijainti metsänreunassa tarjoavat. Ja keskeinen osa tunnelman luomisessa on tietenkin takka. Meille takan hankinta uuteen omakotitaloon oli itsestäänselvyys. Selailimme erilaisia vaihtoehtoja sekä lehdistä että messuilta, myös kuvagooglaaminen ja Pinterest olivat käytössä. Oikeastaan tarpeet ja visio ulkonäöstä olivat kokolailla alusta lähtien selkeät. Toiveissa on ollut selkeälinjainen, kiiltäväpintainen valkoinen takka. Päädyimme lopulta takkaan, jossa on myös haudutusuuni. Leivinuunia harkitsimme vakavasti, mutta totesimme haudutus-/lämmitysominaisuuden riittävän meille. Leipomiseen leivinuuni olisi tietysti optimaalinen, mutta itseni tuntien leivontaan tulee kuitenkin käytettyä keittiön uunia. Meillä leivotaan aika säännöllisesti, joten tämä täytyy miettiä myös uunia valittaessa. Mutta siitä myöhemmin, nyt vielä asiaa takasta.



Näkymä marraskuun illassa tontin edustalta. Kaupungin valot loistavat kauniisti pimeyteen.




Miksi takka oli meille sitten ehdoton valinta? Tunnelman luominen on tietysti yksi tärkeä tekijä, muttei ainoa. Pitäähän hyvin paikkaansa, että ihmiset keskimäärin jäävät rauhoittumaan ja tuijottamaan elävää tulta, virtaavaa vettä ja nukkuvaa lasta. Me ainakin. ☺ Mutta toinen, hyvin painava syy ovat Suomen talvet ja mahdollisuus sähkökatkoihin. Katkot ovat voineet olla paikoin pitkiäkin ja lämpö karkaa yllättävän nopeasti. Takka onkin mitä parhain varalämmitysjärjestelmä. Haudutusuuni lisäksi paikkaa mainiosti keittiön kodinkoneita tarvittaessa. Lämmöntuoton vuoksi me siis halusimme nimenomaan varaavan takan, vaikka tässä joutui joistakin ulkonäöllisistä seikoista hieman tinkimään. Ei onneksi paljon. ;) Suureen, moneen suuntaan aukeavaan lasiseen aukkoon ei varaavaa takkaa valittaessa ole mahdollisuutta, injektoritakoissa olisi tähän ollut mahdollisuus. Varaavuus on kuitenkin meille tärkeää, lämpö pysyy pidempään.
Päädyimme Nunnauunin takkaan, malli on Hestia Solo II (http://www.nunnauuni.com/tulisijat/solo-takkaleivinuunit/573_4_6_8_9_9_9.html). Nunnauunin esittelijän kanssa pääsimme Seinäjoen asuntomessuilla parhaiten vuorovaikutukseen verrattuna muihin merkkeihin. Lisäksi eräs lähipiirissämme on työskennellyt yhteistyössä Nunnauunin kanssa, joten referenssit löytyivät nopeasti. Ja lopulta saimme hyvän tarjouksen hyvälaatuisesta tuotteesta. Mitäs siinä sitten enempää miettimään. ☺ Takan asennus sujui todella mallikkaasti; miehet tulivat aamulla kahdeksan aikoihin ja iltapäivällä töistä palattuani pääsin ihastelemaan jo toista pesällistä elävää tulta uudessa takassamme. Työnjälki ja materiaali on kaunista ja moitteetonta. Myöhemmin takka vielä laatoitetaan niillä haveilemillani suurilla kiiltävillä valkoisilla laatoilla. Tyytyväisiä olemme myös takan sijaintiin. Jo suunnitteluvaiheessa konsultoimme sijainnista mestariamme Jonia, mihin rakenteiden puolesta takka kannattaisi sijoittaa. Täytyyhän ottaa huomioon myös hormit, paloturvallisuus ym. Takka päätyi eteiskäytävän päähän, ruokailutilan ja olohuoneen väliin seinää vasten. Eli takka näkyy heti sisääntultaessa. Toiveissa oli, että elävä tuli avautuisi mahdollisimman moneen suuntaan ja näin nyt on kun näkymää on kolmeen eri tilaan.




Seinien sisäpinnat on myös käsitelty. Kriteereitä pintakäsittelytuotteen valinnalle oli muutamia: myrkyttömyys, ympäristöystävällisyys, hengittävyys, pesunkestävyys ja tietenkin värisävy. Hirttä ei kannata liikaa lähteä peittämään, siitä kärsii paitsi pinnan ulkonäkö, myös hirren parhaat hengittävät ominaisuudet. Olemme nähneet hirsitalokohteita, jossa on vedetty niin vahva kerros pintakäsittelyä, että hirsi on lähtenyt halkeilemaan. Halusimme valkoista läpikuultavaa sävyä kauttaaltaan. Hirsi on kaunis materiaalia, jota emme esteettisistäkään syistä halunneet peittää. Mietimme käsittelykerrosten lukumäärää ja päädyimme kokeilemaan ensialkuun vain yhdellä kerroksella. Ja nyt meidän mielestämme se näyttää riittävän kauniin vaalean pinnan aikaansaamiseksi kun yksi seinä takan takaa on käsitelty (näkyy yllä kuvissa, toki etäältä kuvattuna). Tuotteeksi valtisimme lopulta Bloom paneelivahan, sävyn Poutapilvi (http://bloom.fi/vahat/paneelivaha/). Hyvää vinkkiä saimme toisesta blogistakin, Talo Kumpulasta, jonka mieheni ystävämme Googlen avulla jälleen löysi (http://talokumpula.blogspot.fi/2016_06_01_archive.html).
Ja niin, loppuun tietenkin mainos. Käsittelyaineet, kuten niin monet muutkin tuotteet olemme hankkineet Nekalan Starkilta (https://www.stark-suomi.fi/fi/myymalat/tampere-nekala) ja meitä on pääasiassa hyvin aktiivisesti ja asiantuntevasti palvellut Juho Pehkonen.



Kommentit

  1. Kivalta näyttää tuo takka. Mies myös mainitsi tuossa hetki sitten, että olisi kiva kun meille tulisi varaava takka. Alamme suunnittelemaan tulevaa kotiamme, joten myös ideoita olemme hieman keränneet eri blogeista. Teidän omassa on nätisti nuo luukut.
    http://www.uniikkiuunit.fi/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit