Kylpyhuoneista ja laatoista



Kellariin on tehty vesieristykset. LVI-työt ovat edenneet suunnitellusti. Saunan ja kylpyhuoneen väliseen seinään porattiin ikkunalle korkea ja kapea reikä. Informaatiokatkoksen vuoksi nimittäin kyseinen seinä muurattiin ylös asti. Tarkoitus oli tehdä vain puolikas seinä, jonka yläosa olisi lasia. Näinhän monissa ratkaisuissa näyttää nykyään tehdyn. Loppujen lopuksi tämä uusi ikkunamalli on omaan silmään lopulta jopa parempi kuin alkuperäinen suunnitelma. Ainakin se on omaperäisempi, onhan noita lasiseiniä saunoissa jo nähty. 
 
Saunan ikkunan malli
Nyt on ollut puolestaan ajankohtaista valita mm. suihkut, hanat, wc-kalusteet ja tietenkin laatat. Itse asiassa tekninen tila, kylmäkellari ja kodinhoitohuoneen seinät on jo laatoitettukin. Laatat näihin tiloihin löysimme edullisesti RTV:ltä. Valintaprosessi oli nopea: valkoista kiiltävää seinään ja vaaleaa 10x10 -laattaa lattiaan. Muiden tilojen laattojen valinta olikin pidemmän harkinnan ja vertailun tulos, mistä lisää jäljempänä. Ja kuten kuvista huomaa, sauman värillä on väliä!
Teknisen tilan ja kodinhoitihuoneen lattialaatoitus

Kodinhoitohuoneen valkoinen seinälaatta ja valkoinen saumaus

Kodinhoitohuoneen laatoitus ennen saumausta
 Vessoja taloomme tulee kolme, suihkutiloja kaksi. Yläkertaan tulee yksi suihku ja kellariin saunan yhteyteen kaksi. Koska lapsemme ovat melkoisia vesipetoja ja säännölliseen kylpemiseen tottuneita, tulee kellarin pesutiloihin myös kylpyamme. Koska on oletettavaa, että jossakin elämänvaiheessa kylpyammeen käyttö jää vähemmälle, valitsemme itsenäisesti seisovan ammeen ja se sijoitetaan toisen kellarin suihkun yhteyteen. Kun ammetta ei enää tarvita, tilalle jää ammeen lähdettyä vain suihku. Ammetta ei vielä ole valittu.

Asta-messut Tampereella helpottivat monien tuotteiden valinnassa. Hanoista, suihkuista ja wc-kalusteista meille olivat halutut merkit olleet toki jo selvillä, mutta messuilla pääsimme konkreettisesti tutustumaan tuotteisiin ja niiden erityisominaisuuksiin ja -toimintoihin. Erityismaininnan arvoisen, todella kattavan esittelyn saimme Geberit wc-säiliöistä ja -painikkeista ja samassa Idon wc-pöntöistä ja kylpyhuonekalusteista. Olemme tehneet tarjouspyyntöjä jo ainakin Idon pöntöistä. Yksi on rakennustyömaalle tullutkin. Katutasoon, joka on eniten vieraiden käytössä, tulee seinään kiinnitettävä Idon uuden Glow -malliston pönttö. Sinne tulee myös Geberit säiliö, kiitos ansiokkaan messuesittelijän, joka vahvisti positiivisia mielikuvia tuotteesta. Kellarin ja yläkerran tiloihin tulee myös Idon pöntöt, mutta niitä ei tilaratkaisujen vuoksi kiinnitetä seinään. Säiliö veisi näissä tiloissa sen verran tilaa, että toisen mallinen kaluste on niihin tarpeen. Todennäköisesti myös nämä tulevat kuitenkin myös Glow -malliset. Pidän ensinnäkin niiden muotoilusta, mutta myös huuhtelukauluksen puuttuminen ja likaa hylkiva pinnoite ovat tärkeitä ominaisuuksia puhtaanapidon kannalta. Edelleen haluamme kannattaa lisäksi kotimaista tuotantoa, onhan Ido entisen Arabian jatke.

Hanat ja suihkut valitsemme Oraksen malleista. Siinä sitä olikin joululomalla miettimistä, mitä mallia mihinkin tilaan; mitä toimintoja missäkin kaivataan ja millaiset tuotteet esteettisesti halutaan. Hanojen turvallisuus ja käytännöllisyys ovat keskeisiä kriteerejä kun mietitään ratkaisuja lasten kannalta. Oraksella on hyviä innovaatiota ja näihin tutustuimme myös messuilla. Esim. on tärkeää, ettei kuuma vesi pääse vahingossa valahtamaan lasten käsille, mutta on tarvittaessa helposti aikuisen käytettävissä. Kuvia ja tietoja tarkemmista malleista laitan blogiin myöhemmin.

Vielä asiaa laatoituksesta. Pintojen (seinät, lattiat) valinnan yhteydessä kannattaa ehdottomasti miettiä huolella myös valaistusta. Tämä konkretisoitui hyvin laattakaupoilla. Saimme laattojen valintaan erittäin hyvää palvelua Tampereen Lielahden Laattapisteellä, jossa meitä on palvellut Riikka Ylikangas. Lopullisiin kauppoihin pääsimmekin lopulta Laattapisteen kanssa. http://www.laattapiste.fi/ Liikkeessä katselin eläväpintaista, valkoista seinälaattaa myyjän kanssa ja valaistuksesta riippuen siinä korostuivat erilaiset värit ja piirteet. Ja kyllä, valkoisessa on tuhottomasti sävyjä. Sisustusasiantuntijoiden mukaan yksi suurimmista virheistä on mm. värien valinnassa se, ettei mietitä, miltä mikäkin väri eri valoissa näyttää. Totta. Värihän muodostuu valossa. Valkoinen on pimeässä jotain harmaan ja mustan väliltä. Ja myönnän olevani värisävyjen suhteen todella tarkka. Ohessa kuvia jo valituista laatoista.
Valkoinen laatta kellarin pukuhuoneen ja pikkuvessan seiniin. Punainen laatta alla pintastruktuuriltaan sama mutta eri värinen (ei tule meille).

Aaltopintainen laatta (keskellä) kellarin kylpyhuoneen isoille seinäpinnoille.

Alimmainen laatta kylpyhuoneen päätyseinään, efektiksi. Pinta rouhea, betonimainen ja hyvin uurrettu. Muut laatat samaa mallistoa, mutteivat tule meidän seinään.
Laattapisteen Riikan kanssa oli hyvin antoisaa miettiä jokaisen laatan kohdalla myös sitä, minkä värisen saumalaastin valitsee. Pienilläkin, lähes mitättömän pienillä sävyeroilla on iso merkitys siihen, miltä laatat tulevat isoilla pinnoilla näyttämään. Jos laatassa esim. itsessään on sävyjä, niitä voi joko korostaa tai häivyttää saumauksen värillä. Luonnollisesti. Samoin on syytä miettiä, ettei sävy aiheuta ns. ruudukkomaista efektiä laatoitettuun pintaan. Joskushan tätä toki halutaan korostaa ja se pitää ottaa huomioon. Ja tärkeää on havainnoida, miten sauman väri ”juttelee” laatan värin kanssa, miltä ne yhdessä näyttävät. Eipä tämäkään ollut aiemmin tullut mieleeni. Nyt silmää häiritsee, jos näkee samaa saumalaastia kaikilla pinnoilla laatasta riippumatta. 
 
Onneksi mieheni jätti minulle visuaalisissa valinnoissa vapaat kädet, ei kuulemma ole hänen juttunsa miettiä ja valita, mitä valkoisen/harmaan sävyä valitaan kun vaihtoehtona on esim. kolme lähes samannäköistä sävyä. Sain itse myös hahmotella, millaisen kokonaisuuden haluan pinnoilla luoda. En ole koskaan ollut sisustuksen, etenkään pitkään katseltavien pysyvien pintojen, suhteen ollut värihulluttelija. Pintojen valinnoissa minulle tärkeää on harmoninen ja valoisa kokonaisuus ja olen mieltynyt vaaleisiin kokonaisuuksiin. Kaipaan laatua ja ilmettä, joka kestää aikaa. Näin ollen laattavalinnat ovat kauttaaltaan eri sävyisiä vaaleita värejä. Vaihtelevuutta ja kiinnostavuutta onkin haettu pikemmin pintojen struktuurien vaihteluilla. Näin samatkin sävyt näyttävät vivahteikkaasti erilaisilta. Kaipasin rouheaa betoninomaisuutta, luonnollista karkeutta ja toisaalta helmiäistä kiiltävyyttä kontrastina. Laattapisteeltä löytyi eniten silmää miellyttävät vaihtoehdot. Yllä ja alla kuvia valituista laatoista. Mielenkiintoista on nähdä, miltä lopputulema sitten on…😉
Katutason wc:n seinälaatta, vaalea harmaa (ash) sävy. Sama laatta vaaleampana day-sävynä tulee yläkerran vessaan.

Katutason wc:n yhden seinän rouheapintainen erikoislaatta samaa sarjaa ja sävyä (ash) kuin kiiltävä laatta. Yläkertaantulee  sama erikoislaatta sävynä day suihkuseinälle.

Yläkerran ja katutason wc:n lattialaatan pintastruktuuri; karhea, hieman kimaltava, vivahteikas.

Keittiölaatta, josta ei päässyt irti. Mistään muualta ei löytynyt tällaista helmiäispintaa, joka kuultaa kauniisti valossa.

Kommentit

  1. LVI-töitä kyllä riittää kun talossa on kolme vessaa ja kaksi suihkutilaa. Kaverillani Jyväskylässä taloprojekti missä ilmeisesti olisi myös rakentumassa ainakin kaksi suihkutilaa. Vessojen määrää en muista. Tuliko LVI-töissä ongelmia? Luultavasti hyvin suunniteltuna ei näitä varmaan ilmene ja työt etenee sujuvasti. Yritin etsiä tietoa mutta en löytänyt. Joutuuko talouksissa useammin tekemään huoltotöitä, mikäli on useampi suihkutila ja vessa taloudessa? https://www.ukonputki.fi/putkimies

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä kirjoituksesta. En ollut ennen kuullut näistä Asta-messuista. Yritän löytää meidän tulevaa kylpyhuoneen remonttia varten täällä Vaasassa sopivat laatat. Valinnanvaraa on niin paljon, että vaikea valita sopivaa. Mieheni jo putkimiestä ehti yhden yrityksen sivuilta katsella tänään joten tässä täytyy jo kohta kiirehtiä laattavalinnan kanssa jos hän jo kohta urakoitsijan tilaa. Nuo isot valkoiset laatat kodinhoitohuoneessa näyttää todella hyviltä. Täytyy tutustua näihin tarkemmin. https://www.palosaarenputkipalvelu.fi/putkiremontit

    VastaaPoista
  3. Teidän laattavalinnat näyttävät kyllä hyviltä. Meidänkin täytyisi kylpyhuoneen laatat valita tässä viikon sisällä. Vaihtoehtoja riittää, se siitä ehkä vaikeaa tekeekin. Ihana tuo helmiäispinta keittiön laatoissa. https://www.reatek.fi/laatat

    VastaaPoista
  4. Kauniilta näyttää. Olisi meidänkin tarkoitus kohta valita laatat, nyt kun on talon rakentaminen alkamassa. Kovasti porcellanato laatat kiinnostaa. Mukavaa kun saa inspiraatiota näistä blogeistakin. https://www.laattamyymala.fi/tuotteet

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit