Vierivä kivi ei sammaloidu

Olemme tätä blogia aloitellessa jo suunnittelun suhteen melko pitkällä; rakennuslupahakemus on jätetty sisään toukokuun alussa. Väliaikatiedot hakemuksen suhteen näyttävät positiivisilta, mutta lopullinen lupa ei ole vielä tullut. Tampereella arvioitiin lupaprosessin kestoksi tällä hetkellä kaksi kuukautta, joten pitkähköön odottamiseen kannattaa varautua Suomen mittakaavassa isossa kaupungissa.



Tieto tontin löytymisestä tähän päivään on vienyt suunnilleen reilut seisemän kuukautta. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, elokuun alusta lähtien tontillamme tapahtuu muutakin kuin ruoho kasvaa. Eli tuolloin käytännön toteutuksen pitäisi alkaa. Ajattelimme, että meillä on hyvin aikaa suunnitteluun ja niin loppujen lopuksi kyllä olikin. Mutta yhtään tämän nopeampi tahti ei olisi meille sopinut. Taaksepäin kun ajassa katsomme, olemme oikeastaan olleet jatkuvasti liikkuvassa junassa. Joitakin suunnitelmia olisi toki voinut miettiä ja tutkia enemmänkin, mutta toisaalta haluamme saada päätöksiä sopivalla tahdilla aikaiseksi. Liika tieto lisää tuskaa ja päättämisen vaikeuksia.
Lähdimme liikkeelle mielestämme tärkeimmistä päätöksistä: Millaisen talon haluamme ja vaihtoehdot, kuka sen voisi toteuttaa? Lisäksi oli tärkeää valita meille tärkeimmät henkilöt projektiin eli rakennusmestari ja talon suunnittelija. Oman työn varaan emme laske mitään, korkeintaan joitakin pieniä sisätöitä. Perheen sisältä pari miestä on lupautunut olemaan tontilla valvomassa ja tarvittaessa apukäsiä tarjoamassa.

Ensimmäinen valinta oli luonnollisestikin, että haluamme ehdottomasti hirsitalon. (Toimittajan valinnasta vähän asiaa seuraavassa tekstissä). Olemme monissa eri tiloissa kärsineet sisäilmaongelmista ja haluamme lopultakin hengittää mahdollisimman puhdasta ja hyvää ilmaa. Viimeisimmillä asuntomessuilla ja tuttavien kotitaloissa käytimmekin aikaa eri taloja "nuuhkien" ja varmuus hirrestä rakennusmateriaalina vain vahvistui. Olemme myös ihastuneet hirren kauneuteen ja kodikkuuteen, sen luonnollisuuteen ja vähäeleisyyteen. Lisäksi pintatuntuma on sellainen, että se on "pakko" saada omaksi. Mikään muu materiaali ei tuntunut omalta, meidän jutulta. Ja kirsikkana kakun päällä tonttimme on kuin luotu hirsitalolle; tontissa meitä viehätti luonnonläheisyys ja hengittävyys, vaikka lähellä kaupunkia ollaankin. Tontin haluamme säilyttää mahdollisimman luonnollisena ja luonnonmukaisena, emmekä halua täten sitä liikaa muokkailla. Talosuunnitelma istuikin loistavasti suunnitelmiimme, koska suunnittelijamme halusi suunnitella talon, joka istuu tonttiin eikä vie siltä liikaa tilaa. Suunnittelusta kirjailen lisää myöhemmässä tekstissä. Keskeinen sääntö suunnittelussamme kuitenkin on ollut, että tontti edellä mennään, ts. talon pitää sopia tonttiin eikä päinvastoin. Kaiken kaikkiaan teemoiksi meille ovat muotoutuneet hiljalleen luonnollisuus, hengittävyys ja kotimaisuus laajasti ajateltuna. Kävimme hiljattain katsomassa juuri pystytettyä hirsirunkoa ja totesimme, että on ihanaa kun saamme jatkossa omassa kodissamme hengittää ja katsella tuota materiaalia. Kivi näyttäisi näin ollen vierivän oikeaan suuntaan. :)


Kommentit

Suositut tekstit