Tontin pikapäivitys ja Mission keittiö


Tontilla on tapahtunut paljon; maanrakennustyöt ovat edistyneet, kivet on montusta poistettu ja sora saatu ajettua. Huomenna päästään kaivamaan jo salaojia ja maanantaina paikalle tulevat kellariporukat. Homma etenee nyt suunnitellusti, vaikka kalliota olikin yllättävän paljon räjäyteltävänä. Olisihan tästä lopulta saanut vaikka tasamaan tontin taloratkaisunkin, mutta kellari varastoineen on meille toimivin ratkaisu. Eipä tarvita ylimääräisiä rakennuksia pihaan.
Kuvia työpäivän nro 8 jälkeen


Tontin tilanteen pikapäivityksen perään pääsen aihepiireissä lempitontilleni. ;) Eli sisätilojen suhteenkin on suunnitelmia tehty, mm. keittiön toimittaja on valittu. Nyt hieman tarinaa siis keittiösuunnittelusta. Kävimme paikan päällä kolmessa keittiöalan yrityksessä Tampereella: Esan levykaluste (http://www.esanlevykaluste.fi/fi/etusivu.html) , Domus keittiöt (http://www.domus.fi/keittiot) ja HTH (http://www.hth-keittio.fi/) . Lisäksi tietysti olemme katselleet alan lehtiä ja muiden yritysten nettisivuja. Alun perin tarkoitus oli käydä myös Kvikillä ja Keittiömaailmassa, mutta näissä kolmessa edellämainitussa yrityksessä käytiin tarjonta, toiveet ja suunnitelmat niin perusteellisesti läpi, että kisaväsymys iski. Emme rehellisesti sanottuna enää jaksaneet käydä muissa paikoissa puhumassa samoja asioita, etenkin kun olimme saaneet paljon hyviä ideoita ja vaihtoehtoja jo noista kolmestakin. Ja toisaalta panostimme näihin kolmeen paikkaan itsekin tosissaan, joten neuvottelujen jälkeen takki oli tyhjä mutta mieli tyytyväinen. Palvelu oli kaikissa hyvää, joten yksikään ei hävinnyt valikoimasta sen vuoksi.

Ensin kävimme hieman pienemmän profiilin kotimaisessa yrityksessä eli Esan levykalusteessa, johon saimme suositukset Lammi-kivitaloilta. Vaihtoehtoja ja erilaisia ratkaisuja oli paljon, ehkä jopa liikaakin, sillä tuli pienimuotoinen ähky. Meille henkilökohtaisesti laadittu suunnitelma oli hyvä peruskeittiö, mutta ei aivan onnistunut tavoittamaan haluttua visiota. Jostain syystä myös osa keskeisistä toiveista ei suunnitelmassa toteutunut. Eli Esan levykaluste putosi ensimmäisenä, puhtaasti visuaalisen ilmeen ja käytännön ratkaisujen suunnittelun vuoksi. Niin, mainittakoon, minullahan siis oli jo ennalta selkeä visio, minkä tyylisen kokonaisuuden haluan, mutta en vain osaa suunnitella sitä itse. Näin ollen hyvin keskeinen kriteeri oli, kuinka hyvin suunnittelija toiveidemme perusteella onnistui puhumaan kanssamme samaa kieltä ja olemaan ehkä hieman edelläkin visioinnissa. Olimme avoimia yllättävillekin ratkaisuille, toiveissa ei ollut perussetti. ;)

Toiseksi menimme Domukselle. Jälleen palvelu oli täysin moitteetonta ja suunnitelma hyvin pedantisti noudatti kaikki toiveitamme sekä – mikä tärkeintä – myös ennalta asetettua budjettiamme. Domuksella tuli sellainen tunne, että olemme suunnittelijan kanssa täysin samalla sivulla ilman, että jokaista ajatusta täytyy erikseen sanoittaa. Toisin sanoen suunnittelija osasi lähestulkoon lukea ajatuksiamme. Palaveria pidettiin ilman sopimusta kolmatta kertaa ja suunnitelmaa muokkailtiin sitä mukaa kun meille tuli uusia ajatuksia ja toiveita. No, meille valinta oli lopulta helppo ja valitsimme Domus keittiön. Ja suunnittelijamme on Joonas Haapala, voin vain suositella neuvotteluja hänen kanssaan jos keittiöasiat mietityttävät. Vaikka sopimus ja alustava suunnitelma on tehty, sitä on mahdollista täysin muokata ennen konkreettista tilausta. Olemme näin ollen lähinnä sopineet, että keittiön toimittaa Domus.

Vielä muutama sana HTH:sta. Edelleenkään ei mitään moitteen sijaa. Saimme suunnittelukuvat sähköpostiin ja niitä muokkailtiinkin sähköpostiviestittelyn avulla. Aina tuli uudet kuvat kun tehtiin muutoksia. Helppoa siis. Toki pyydettäessä saimme kuvia sähköpostilla myös Domukselta. Esan levykalusteelta emme edes tajunneet pyytää, mutta ei tarjottukaan. Mutta siis HTH pähkinänkuoressa: modernit, raikkaat ideat ja toteutukset. Suunnitelman vision perusteella hyvin varteenotettava vaihtoehto, myös toiminnallisuuden osalta. Mutta hinta oli meille liikaa siinä määrin, että Domus meni edelle. Lisäksi Domuksen eduksi katsottiin kotimaisuus, mitä olemme pyrkineet pitämään rakennusprojektimme punaisena lankana. Plussaa on myös se, että Domus toimittaa kalusteita koottuina, ei pelkkänä levytavarana.

Keittiöstä on mallikuvia jo olemassa, mutta enpä uskalla tässä vaiheessa niistä kovin paljon paljastaa. Suunnitelmaa pohdittaessa mietimme kuitenkin, että tärkeää on saada paljon kaappi- ja laskutilaa. Lähdinpä ihan laskemaan, kuinka monta kaappia tarvitaan eri tuotteille kuten erityyppisille elintarvikkeille, pienkodinkoneille, purkeille & purnukoille sekä astioille. Lisäksi googlettelin sanoilla ”toimivan keittiön suunnittelu” ja ”toimiva keittiö”, täten saimme jälleen uusia näkökulmia. Ja lapsiperheenähän käytännöllisyys on kaiken A ja O. Esim. mikron pitää olla koululaisen käyttökorkeudella, uunin lähettyvillä helppoa laskutilaa, astianpesukone astioiden vieressä, arkiastiat alhaalla pois yläkaapeista, aamiaistilaa, jossa murot lähettyvillä jne. Mitä kaikkia tarpeita käytännössä nyt onkaan. Näistä vielä myöhemmin tarkemmin kun suunnitelma hieman lisää tarkentuu. Mutta oleellista on tosiaan suunnitella keittiö mahdollisimman aikaisin ainakin karkeasti, sillä meille ajoissa tehty suunnitelma mahdollisti mm. keittiön ikkunan siirtämisen ja suurentamisen sekä yhden pienen seinän poistamisen. Eli rakenteellisia muutoksia oli vielä mahdollista tehdä. Ja onhan sitten yksi päätös jälleen tehtynä valmiiksi, pois päiväjärjestyksestä. :)

Kommentit

Suositut tekstit